Sevärdheter - Se och göra på Koh Phangan


Sevärdheter - Se och göra

Hur härligt det än är att sola och bada så kommer det en tid då rastlösheten rycker in. På Koh Phangan finns det så mycket mer att göra än att bara bättra på brännan. Vattenfall, båtturer, dykning eller titta på elefanter är bara några exempel på möjliga äventyr att skapa minnen från.
Phaeng Waterfall National Park
I denna nationalpark ligger ett av öns största vattenfall, Phaeng Waterfall. Det ligger nästan mitt på Koh Phangan, nordost om Thongsala. För att nå vattenfallet krävs det en liten bergspromenad, men när du väl kommit fram till vattenfallet är denna kraftansträngning värd varenda minut. Efter en bergspromenad på cirka 250 meter är det skönt att ta ett svalkande dopp i vattenfallets pool innan det är dags att fortsätta cirka 200 meter till för att nå en viewpoint med en fantastisk utsikt. Vid ett besök vid vattenfallet är det lätt att helt plötsligt tycka om det regniga vädret, då vattenfallet då blir vackrare än vid torrt väder.

Thaan Sadet Waterfall
Thaan Sadet Waterfall är vattenfallet vid Haad Sadet Beach dit flera thailändska kungligheter under de senaste 100 åren har besökt platsen för att rista in sina namn i bergen. Vägarna hit är inte de bästa så det kan vara lite krångligt att nå fram till vattenfallet, men med en van guide är det inga problem! Precis som vid Phaeng Waterfall kan du ta dig ett svalkande dopp i vattenfallspoolen innan det bär av mot andra äventyr i värmen!

Wat Pho
Om du vill göra huden mjuk och len kan du vid Ao Ban Tai Beach testa på en ångbastu med örter. Upphettat vatten med citrongräs filtreras i bastun för att få kroppen att koppla av. Citrongräset och andra örter är väldigt bra för kroppen, exempelvis för husen och för kolesterolen. Efter en hård natt av festande på Haad Rin Beach vid fullmåne kan detta vara den bästa medicinen mot en trött kropp!

Kinesiska templet
Det kinesiska templet på Koh Phangan har stått där sedan 1992 och finns på vägen mot Ao Chaloklum från Thong Sala. Det var en kvinna vid namn Ms Malawan som såg till att templet byggdes, efter att hon i en dröm blivit tillsagd av Buddha att bygga detta för folket. Idag har templet, som ses som en plats för lycka, öppet mellan kl 8 på morgonen till klockan 17 på kvällen.

Wat Phu Khao Noi
Av de 20 tempel som finns på Koh Phangan är det Wat Phu Khao Noi som är det äldsta som ligger nära staden Thong Sala. Eftersom templet ligger uppe på ett litet berg har det fått namnet Wat Phu Khao Noi som helt enkelt betyder "templet på det lilla berget". När du tagit dig upp till templet får du inte bara se ett tempel med en lång historia, du kan även avnjuta den häftiga utsikten över ön härifrån. Du kan besöka Wat Phu Khao Noi och dess munkar varje dag, de har inga specifika öppettider.

Elefant Trekking
På många ställen i Thailand kan du uppleva en djungelpromenad från elefantryggen. Detta är så klart även möjligt på Koh Phangan, om du tar dig till den norra sidan av ön. Uppe vid Ao Chaloklum kan hela familjen mata elefanterna med bananer innan promenaden på elefanterna börjar sin bana genom djungeln. Turen tar cirka en timme och kostar runt 800 Baht (2010).

Thai Boxning
I Thailand är Thaiboxning, eller Muay Thai som det heter, väldigt populärt. På Koh Phangan kan du både titta på och träna thaiboxning. På Jungle Gym vid Haad Rin Beach kan du träna i det vanliga gymmet eller lära dig thaiboxningens tekniker och grunder. Klasser finns för både män och kvinnor, på olika nivåer. Vill du bespara dig från blåmärken och istället titta på professionella idrottsmän slåss i ringen finns det tre arenor i Thongsala och även en i Haad Rin. Det åker runt bilar vid stränderna som berättar om kvällens matcher i högtalarna, så är du intresserad av att gå dit bör du hålla ögonen och öronen öppna efter dessa bilar. De är dock svåra att missa!

Khao Ra
Khao Ra är det högsta berget på Koh Phangan och det är en bit uppför detta berg du måste promenera för att nå vattenfallet Phaeng. Fortsätter du hela vägen upp befinner du dig på 630 meters höjd där ni kan se ut över ön för en fantastisk utsikt över stränderna och havet.

Snorkling
Vid Koh Phangan är snorklingen bäst vid västkusten och och även delvis på den norra kusten vid Haad Khom. Det finns även dagsutflykter där ni med båt åker ut till de närliggande öarna Koh Tao och Koh Nangyuan där snorklingen sägs vara den bästa i Siambukten. Här kryllar det av färgglada fiskar i många olika sorter och häftiga korallrev att upptäcka! För en heldag med snorkling får du betala runt 1500 Baht (2010).

Dykning
Vill du upptäcka det marina livet lite längre ner under vattenytan än vad snorklingen bjuder in till bör du dyka vid Koh Tao. Om du har turen med dig kan du även få se en havssköldpadda!

Bågskytte
En sport som inte alltför många testar på så ofta är bågskytte, men på Koh Phangan får du chansen! I närheten av Ao Chaloklum ligger First Bow and Arrow Archery där du kan testa om du har en dold talang i bågskytte. Lyckas du träffa mitt i prick eller krävs det kanske lite mer övning?

ATV
Det finns numera ATVs, fyrhjulingar, att hyra på Koh Phangan för att ta sig runt på ön. Vid Paradise Waterfall, som ligger på den norra delen av ön i närheten av Ao Chaloklum, kan du hyra dessa fordon och även passa på att träna lite på hur pass duktig förare du är på deras träningsbana.

Paintball
Vill du för en liten stund bli som dina största hjältar du sett i actionfilmer? På Koh Phangans enda paintballbana kan dessa drömmar bli verklighet då det är helt okej att skjuta på sina vänner. Samla ihop ett lag med nära och kära, ladda gevären och låt paintballkriget börja!

Thailändska matkurser
Om du vill ta med dig någonting annat hem till Sverige från Thailand än souvenirer kan du gå en kurs i thailändsk matlagning. Under 1-5 dagar får du lära dig grunderna i matlagningen samt får även lära dig några typiska thailändska maträtter som du kan imponera på vänner med över en middag hemma i Sverige. Kurserna hålls av ett företag som heter Same-Same Thai Cookery School och finns tillgängliga i Thong Sala och Haad Rin.

Smyckestillverkning
I Thong Sala kan du lära dig hur du gör dina egna smycken i äkta silver. För cirka 1500 Baht och uppåt kan du under 1-3 dagar lära dig de tekniker som krävs för att skapa smycken, som du sedan får behålla och visa upp hemma i Sverige. Dessa kurser passar alla, oavsett om du testat smyckestillverkning tidigare eller inte, och hålls av företaget Workshop Silver.
Koh Phangan

D


Mest bokade hotellen


Karta hotell Ko Phangan

Visa hotell karta över ön Ko PhanganÖar nära Phangan


Bookmark and Share


© 2010 kophanganguiden.se | www.kophanganguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: