Dykning och snorkling på Koh PhanganDykning och snorkling är en anledning till att besöka Koh Phangan under din semester i Thailand! Med härligt turkost vatten, häftiga korallrev och massor av färgglada fiskar blir det en upplevelse utöver det vanliga när du beger dig under vattenytan för ett tag. Du dyker och snorklar bäst vid öns nordvästra kust, en sträcka från Ao Srithanu Beach i väster till Haad Khom Beach i norr. Väldigt bra dykning och snorkling finns även kring grannön Koh Tao, vilket gör att en dagsutflykt för att uppleva det marina livet inte ligger alltför långt bort.Dykning vid Koh Phangan

Vid Koh Phangan finns det en rad olika platser som lämpar sig bra för dykning. Det finns även dykskolor på ön som erbjuder kurser i dykning, både för dig som är nybörjare och proffs. De har även olika dykutflykter ni kan boka för en heldag under vattenytan.

Sail Rock
Sail Rock, eller Hin Bai som det heter på thai, är en väldigt populär plats att dyka på och finns cirka en timme ut från Chaloklum Beach. Här är vattnet klart vilket ger en väldigt bra sikt under ytan. Det kan vara bra att känna till att det kan finnas lite strömmar här, men var inte orolig! Dyker du i grupp med välutbildade instruktörer så kan även nybörjare dyka vid Sail Rock. Här kommer du garanterat stöta på ett gäng fiskar i regnbågens alla färger, koraller i alla dess slag och annat häftigt du bara ser under vattnet! Du kan även lyckas stöta på en barracuda, men se till att inte komma för nära!

Marine Park
Med ett maxdjup på cirka 30 meter är Marine Park en bra plats både för dykare och snorklare. En båtresa cirka två timmar från Koh Phangan ligger denna härliga plats. Vissa kan tycka att en resa på lite drygt två timmar är för långt vilket har bidragit till att denna plats inte är lika välbesökt som andra dykplatser runt omkring ön. Den lite längre resan ut hit bör dock inte avskräcka dig från en dagsutflykt hit då du, om du har tur, kan lyckas få syn på sköldpaddor och havsormar här! Här finns det även lite häftiga upplevelser som grottor att simma in i!

Sydvästra Pinnacle
Denna dykplats är inte lika populär som de andra platserna i detta område. Detta bör du dock inte se som någonting negativt, du kommer ha hela dykplatsen för dig själv! Här kan du se fina fiskar som fjärilsfiskar och ängelfiskar. Här är det inte bara ett berg som reser sig från havsbotten, utan flera stycken att dyka runt omkring. De börjar runt fem meter under vattenytan men sträcker sig sedan ner till ett djup på 30 meter. Här kan du simma igenom stora stim av fiskar, stöta på månfiskar och kanske någon enstaka valhaj.

Chumphon Pinnacle
Denna populära dykplats ligger norr om Koh Phangans grannö Koh Tao. Med en bra synlighet under vattnet, cirka 5-25 meter, kan du stöta på en och annan revhaj om du har turen med dig. Cirka 14 meter under vattenytan börjar berget som sedan sträcker sig till hela 30 meters djup för en härlig dykupplevelse. Om du under din dykning inte lyckas se en revhaj ska du inte bli besviken, det marina livet på denna dykplats är häftig annars också. Du kommer kunna spana på många olika sorters fiskar du inte sett hemma i akvariet tidigare.

Rock Point
Rock Point är lillebror till den populära dykplatsen Sail Rock. Här stöter du garanterat på ett gäng olika sorters fiskar som simmar runt bland reven och de hål som finns i bergen på runt 20 meters djup. Här är sikten inte alltid den bästa så hör dig för om vilken tid som är bäst för att dyka här.

Dykning vid Koh Tao

Twins
Twins ligger på den västra sidan av ön Koh Nangyuan som ligger vid Koh Taos nordvästra kust. Dykplatsen har fått sitt namn från de två stora bergen som platsen består av. Bergen börjar på åtta samt 16 meters djup. Här kan alla dyka, oavsett tidigare erfarenheter vilket gör det till en bra utflykt för hela familjen! Vid Twins kan du se olika fiskar som Nemo (clownfisken från Hitta Nemo), fjärilsfiskar och kanske till och med en förbipasserande sköldpadda. Kommer du tillräckligt djupt kan du även få se vitögda muränor.

Green Rock
Bergen vid Green Rock har en väldigt rolig form, med stora stenbumlingar som står på varandra. Bumlingarna börjar redan en meter under vattenytan och fortsätter sedan ner till 28 meters djup. Här är dykningen bäst för dig som har lite dykerfarenheter sedan tidigare. Du bör dock inte bli avskräckt från Green Rock om du är nybörjare, men du bör tänka på att hålla dig på de lite mer grunda. Precis som vid de andra dykplatserna i området kan du här se många häftiga fiskar, bland annat papegojfiskar.

White Rock
White Rock är granne med Twins och är en populär dykplats både dag som kväll. Med ett djup på upp till 22 meter är det en bra dykplats för dykare på alla nivåer. Här flockas fiskar i alla olika sorter och färger, bland andra fjärilsfiskar och papegojfiskar. Vid kvällsdykningar är en ficklampa runt huvudet ett hett tips för att inte simma in i en bergvägg eller träffa på ett ilsket skaldjur.

Shark Island
Shark Island, där du kan lyckas stöta på både leopardhajar och revhajar, hittar du vid Koh Taos sydöstra kust. Här dyker alla lika bra, oavsett tidigare erfarenheter, och det är kanske en anledning till att Shark Island är en så populär dykplats.

Koh Wao
Koh Wao är en liten ö som ingår i Angthong National Marine Park och ligger väster om Koh Phangan och Koh Samui. Här är djupet mellan sex till 20 meter och här behöver du inte vara proffs för att dyka. Simma med stimmen eller titta på sköldpaddor, fjärilsfiskar och andra färgglada figurer som hör hemma i vattnet!

Koh Yippon
Koh Waos lillebror ligger en bit bort och heter Koh Yippon. Precis som för storebror är djupet här mellan sex till 20 meter. Även här kan du stöta på en sköldpadda medan du njuter av alla de vackra korallerna som finns här. Fiskstimmen återfinns även dem här och något så roligt som ekorrfiskar. Vid Koh Yippon är sikten under vattnet inte alltid den bästa, men det blir ändå en härlig dagsutflykt med grottor att simma in i eller berg att simma igenom.

Vad kostar det att dyka?
Kostnaden ligger runt 3.500 Baht för en tvådagars kurs. Ett fullt PADI-certifikat kostar runt 10-12.000 Baht. Att provdyka lite för nöjes skull kostar mellan 2.000-3.000 Baht då ingår lunch och dykning ett par gånger. Men som sagt, jämför innan du bestämmer dig för ett företag.

Snorkelturer
När det gäller snorkling vid Koh Phangan är den bäst på öns nordvästa kust, Ao Srithanu Beach till Haad Khom Beach. Den bästa snorklingen finns vid Haad Mae Haad Beach, på öns nordvästra hörn. Härifrån kan ni gå över till den lilla ön Koh Ma där snorklingen fortsätter! Vid vissa stränder ligger reven hyfsat nära stranden, men för längre utflykter till närliggande öar eller liknande kan resor bokas. Utflyktspaket finns att boka via dyk- och snorkelföretag och på vissa stränder. De inkluderar oftast måltid, vatten, färsk frukt samt snorkling på de bästa ställena. Givetvis får du låna snorkelutrustning under dagen också!

Pris: runt 2.000 Baht, då ingår transport till och från hotell, måltider, nationalparksavgifter, utrustning och en engelsktalande guide.

Island Discovery
Island Discovery är ett företag som du hittar på Koh Phangan som erbjuder snorkel- och fisketurer med båt runt ön. De har välutbildade fiskare och guider som ser till att din utflykt blir oförglömlig. Om du råkar vara lite rädd för att vara ute på havet kan vi stilla din oro. De är nämligen väldigt noga med säkerheten då de kontrollera djupet och har livbojar som räcker till alla ombord.

Ombord

Under utflykten ingår den utrustningen du behöver för att kunna snorkla och/eller fiska. Utrustningen är lätt att använda för att du ska slippa tänka för mycket och för länge på sådant som inte fungerar. Det är istället upplevelsen du ska fokusera på! Är det snorkling du är ute efter är det bara att spänna på cyklopet runt huvudet, hoppa i vattnet och beundras av alla de härligt färgglada korallrev som havet har att erbjuda. Är du istället mer intresserad av att fiska finns det bra och stadig utrustning på båten som tillåter riktigt stora fångster. Med hjälp av en "fishfinder" vet fiskarna även vart det är bäst att stanna till för att få flest och bäst napp! Att komma hem utan ett enda napp känns otänkbart!

Under dagen kan magen lätt börja kurra och skrika efter mat. Då är det bra att känna till att på en utflykt med Island Discovery ingår det lunch i form av grillad fisk, kanske den baddaren som du nyss fångat?! Andra alternativ att lägga på grillen kan vara förberett kött och grönsaker. Till detta serveras det kall dricka att släcka törsten med!

På väg till och från snorkel- eller fiskeställena kan bra fototillfällen uppkomma då detta område bjuder på en fantastisk natur! En känsla värd att bevara på bild!

För mer information om Island Discovery´s utflykter, gå in på http://www.island-discovery.com.

Mest bokade hotellen


Karta hotell Ko Phangan

Visa hotell karta över ön Ko PhanganÖar nära Phangan


Bookmark and Share


© 2010 kophanganguiden.se | www.kophanganguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: