Fakta om ön Koh Phangan

FAKTA
Strandens längd:
Långgrund strand:
Barnvänligt:
Shopping:
7 eleven
liten affär, butik:
ATM:
Antal hotell att boka:
Avstånd Thongsala:
Avstånd Haad Rin:
Strand Karta:

cirka 2 Km
Ja
Ja
Ej Bra
Ja
Ja
Ja
10 St
3 Km
8 Km
Ao Ban Tai Beach Karta


Koh Phangan
Koh Phangan är paradisön som ligger mellan öarna Koh Samui och Koh Tao. Ön är belägen cirka 100 kilometer från fastlandet (Suratthani) och 15 kilometer från Koh Samui. Det bor runt 13 000 människor på ön som till 70 procent består av tropisk skog. De flesta av dem bor i Thong Sala Town. Den främsta inkomstkällan är turismen men odling av kokosnötter skuggar tätt. Varje månad skeppas det över en miljon kokosnötter från Phangan och Samui till fastlandet.Koh Phangan blir lätt ditt paradis på semestern med sina vita sandstränder och det kristallklara vattnet att simma runt i. Ön har blivit berömd för sina vilda fullmånefester, men här firas det även Half Moon och Black Moon Party för den som är riktigt partysugen. Du bör dock inte bli bortskrämd från Koh Phangan på grund av dessa fester, det finns även barnvänliga stränder och många aktiviteter för barnfamiljen att sysselsätta sig med på ön. Varför inte hälsa på elefanterna för en tur på deras rygg genom djungeln, eller kanske besöka något av de vattenfall som finns på ön.

För dig som känner för att tillägna dagarna åt sightseeing och kvällarna åt att festa, så är det vid Haad Rin Beach som fullmånefesterna håller till. Stranden är belägen på öns sydöstra kust, dit du tar dig med taxi från färjeläget i Thong Sala. Det är även vid Haad Rin Beach och i Thong Sala som du hittar öns shopping, kanske hittar du några fynd att fylla på garderoben med.

Är du intresserad av landets marina liv är både snorkling och dykning väldigt bra i området. Runt Koh Phangan, främst på västkusten, är snorklingen underbar med häftiga korallrev och flera sorter av färgglada fiskar.

Oavsett syfte med resan till Koh Phangan finns här någonting för alla i hela familjen. Koh Phangan kommer därför inte göra dig besviken!

Koh Phangans stränder
Stränderna sträcker sig som ett pärlband runt hela Är du duktig på att räkna kommer du att hamna en bra bit över 20 stycken!
- Chalok Lam - Den pittoreska stranden vid den norra spetsen av ön.
- Haad Chao Phao - Vacker strand kantad av ett levande korallrev, på den västra delen av ön.
- Haad Mae Haad - Bred sandstrand som är en del av National Marine Park med några av de bästa dyk och snorklingsvattnen i Pha Ngan, det finns också en liten by och en rad resorter, restauranger och barer.
- Haad Salad - En idyllisk vik med flera exklusiva resorter på nordvästra delen av ön.
- Thonglang Bay - Ligger mellan Chalok Lam och Mae Haed. En nästan oupptäckta bukt som erbjuder en fridfull plats.
- Haad Rin - Platsen för den berömda Full Moon Party.
- Haad Yao - Lång vita sandstrand strax norr om Haad Chao Phao. Utvecklad med en del strandbarer och restauranger.
- Haad Son - En vacker bukt med strand bredvid Haad Yao.
- Sri Thanu - En vulkanisk halvö söder om Haad Son och Haad Yao med vikar och stränder.
- Ban Tai - Den längsta sträckan av oavbruten strand på hela ön, södra Phangan.
- Ban Kai - Från Ban Tai fram till Haad Rin - bara minuter från Full Moon Party.
- Thong Nai Pan - Naturskönt område på nordöstra delen av ön som innehåller de närliggande badorterna Ao Thong Nai Pan Yai och Ao Thong Nai Pan Noi.

Fullmånefesten på Koh Phangan - Full moon party!
Det började mycket pittoreskt som en "after beach"-fest under 80-talet på stranden Haad Rin Nok. Ett fåtal människor samlades och festade loss till tonerna från en kasett-radio. Det har förändrats en del sedan dess! Nuförtiden drar ett "full-moon-party" runt 15.000 personer under högsäsong (varierar mellan 6-15.000 personer beroende på årstid). Deltagarna festar, dansar och har trevligt tillsammans natten lång till techno och annan psykedelisk jungelmusik. Restaurangerna hyr in erkänt duktiga DJ´s som snurrar vinyl hela natten direkt på stranden.

Droger
Festligheterna har redan sedan starten varit starkt förknippade med droger. Konstigt kan man tycka med de hårda påföljder som blir om man ertappas. Endast genom att använda droger kan du dömas till ett långt fängelsestraff och det florerar både uniformerad polis samt civilklädda på stränderna som ingriper om de misstänker droghandel eller att någon är påverkad av droger. Säg alltid nej till droger, även om du blir tillfrågad om att köpa! Ta heller inte emot mat eller dryck från personer som du inte känner. förvar dina värdesaker på ett säkert sätt.

Klädsel
Att klä sig inför ett strandparty är enkelt men att ta på sig ordentligt på fötterna kan var bra. Under kvällen krossas en del glas som sedan gömmer sig i sanden som sedan skär upp fötterna när du trampar i det. Ta på dig ordentliga skor med hård sula som skyddar mot att glas skär igenom.

Har ni fest eller?
Ja vid fullmåne. Det vill säga om det inte infaller under en buddhistisk högtid eller något annat viktigt officiellt evenemang.
Mer info: http://fullmoonparty-thailand.com

Var är festen?
På södra Koh Phangan, stranden Haad Rin Nok.

Ta dig till festen
Med båt från fastlandet via Koh Samui. Bussar går från Bangkok, ex. från Khaosan Road till Suratthani och sedan färja till Koh Phangan. Lompraya har buss till Chumphon och sedan katamaran via Koh Tao till Ko Phangan. Biljetter finns på resebyråer på Khao San Road, kan även köpas på företagets hemsida.

Koh Phangan by night
Det finns en uppsjö av riktigt bra restauranger och barer på Phangan. Välj från genuin thaimat, pizza eller hamburgare till den möraste biff med alla tillbehör du kan tänka dig. Efter maten tar ni en drink på White Rabbit eller Reggae House för att avsluta på klubb Drop In Club på Had Rin Beach och svinga dina lurviga.

Dykning
Det finns en uppsjö av dykfirmor som trängs på Koh Phangan. Allt för den oinvigde till dig med större erfarenhet av dykning. Det finns en rad med dykplatser runt Koh Phangan men de erfarna dykarna reser ytterligare en timme och dyker runt Koh Tao.

Snorkla
För dig som tycker att det räcker med att klämma ett cyklop och snorkel runt huvudet finns det fantastiska platser att snorkla på. Räcker det inte med de platser som finns på ön kan du fortsätta till grannön, Koh Nang Nuyan, 60 minuter bort, där når snorklingen nya höjder!
Letar du efter ett alternativ till dykning, kan du njuta av att utforska ön från från någon av de många stränderna, eller ännu bättre, från en kajak. Eller klättra i bergen och utforska den orörda naturen.

Att ta sig till Koh Phangan
Närmaste flygplats är på Koh Samui eller på fastlandet väster om Surat Thani stad. Reser du med båt till Koh Phangan finns det bra förbindelser ett par gånger om dagen med olika företag. En del avgångar sker med expressbåtar medan andra görs med vanliga mer långsamtgående färjor, men vem har bråttom?

Chumphon Lomprayah Ferry är en snabbtgående katamaran som trafikerar Samui - Chumpon och Samui - Hua Hin med stopp på Koh Phangan. Lomprayah har även en linje som går från Bangkok - Hua Hin - Chumpon, ett bra alternativ för dig som vill resa direkt från Bangkok. Kanske inte det bästa alternativet för dig som lider av sjösjuka!
Surathani Kommer du från Phuket finns en förbindelse från fastlandet i Suratthani. Båtarna gör ett stopp på Koh Phangan. Räkna med att den resan tar 3-4 timmar, den görs med vanlig färja.
 
Banker
Bankkontor, ATM och 7-Eleven finns på ön.

Shopping
Koh Phangan är en utmärkt plats för shopping om du är ute efter souvenirer, solglasögon, hängmattor, t-skjortor, shorts och jeans, musik, filmer och annan elektrisk utrustning. De kreativa färdigheterna och kvalitet i hantverket av thailändarna är också välkänd och du kommer med all säkerhet att göra några bra fynd på din jakt efter souvenirer och andra konsthantverk.

Utflykter
De flesta av utflykterna är anpassade för fiske, dykning eller snorkling. Ska du gör egna utflykter är det bästa alternativet de olika stränderna. Det finns även utflyktsbåtar som stannar på en rad olika stränder. Vill du resa på egen hand till Koh Nang Yuaneller Koh Tao så går det båtar från huvudpiren i Thong Sala, restid ungefär en timme.

Phaeng vattenfall
Ett av de största vattenfallen på Phangan är Phaeng vattenfall och du kan få det genom att gå på det branta berget vägen. Vattenfallet är mer visuellt tilltalande efter att det regnat.

Thaan Sadet vattenfall
Vattenfallet finns på östra sidan av Koh Phangan, och kan vara lite svårt att nå det på grund av terrängen. Flera kungligheter har besökt vattenfallet och fått sina namnteckningar inpräglat i klippan. Det svala vattnet i Thaan Sadets är underbart för en simtur under de varma månaderna i Thailand. Grusvägen som leder hit är ganska dålig så det kan vara klokt att var extra försiktig om du kör själv.

Wat Phu Khao Noi
Wat Phu Khao Noi är det äldsta templet på Koh Phangan. Namnet betyder "tempel på små berg" och det är en ganska bra beskrivning om hur och var templet är beläget. Du hittar det på den södra delen av Koh Phangan, inte så långt från Thongsala (den största staden på ön). Om du vill träffa en munk skulle vi rekommendera dig att besöka templet tidigt på morgonen, mycket tidigt!

Khao Ra
Det högsta berget på Koh Phangan och når hela 630 meter över havsytan. Flera små stigar gör det möjligt att nå toppen till fots. Vi rekommenderar dig att ta chansen att besöka Phaeng vattenfall på vägen upp och ett uppfriskande dopp. Delar av vägen är ganska dålig på grund av terrängen.

Boende
Koh Phangan erbjuder ett varierat boende. Allt från 50 Skr/natt till resorter för flera tusenlappar/natt. Ett par favoriter för oss på kohsamuihotell.com är Rasananda Resort , Thong Nai Pan Noi (dyrt fr. 2.200 Sek/natt), Candle Hut Resort, Thong Nai Pan Nai och Neptune Villa på had Rin beach. Under lågsäsong kan man komma över boende från 500 Sek/natt på de två sista hotellen.
Koh Phangan

D


Mest bokade hotellen


Karta hotell Ko Phangan

Visa hotell karta över ön Ko PhanganÖar nära Phangan


Bookmark and Share


© 2010 kophanganguiden.se | www.kophanganguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: